top of page
  • Yazarın fotoğrafıMustafa Hayri BALA

Truman Show (The Truman Show)

Güncelleme tarihi: 25 Ara 2020

Televizyon sektörü üzerine yapılan en esaslı eleştirilerden biri olan Truman Show sinema tarihinin en yaratıcı senaryolarından birine sahiptir.

Hayatın dünyadaki gerçekliği bize sunulan haliyle kabul ederiz.Film genel olarak bu cümleyi ve altındaki derinliği anlatıyor.

Film Platon’un "Mağara" alegorisi üzerine de çekilmiş desek yanlış olmaz.

Bu Alegoriye göre bazı insanlar karanlık bir mağaraya zincirlenmişlerdir ve bu insanlar başlarını sağa ve sola çeviremezler sadece karşılarındakini görebilmektelerdir. Doğuştan beri bu mağarada bulunan insanlar mağaranın girişinden yansıyan nesnelerin gölgelerini görür ve bunları gerçeklikleri olarak algılarlar. Nihayet bir gün bu insanlardan bir tanesi zincirlerinden kurtulur ve mağarayı terk eder. Mağarayı terk eden bu insan mağaranın dışında yeni bir gerçeklik ile tanışır ve duvarda gölgelerini gördüğü nesnelerin gerçek olmadığının farkına varır. Bunu mağaradaki arkadaşları ile paylaşmak üzere mağaraya geri döner. Mağaradaki arkadaşları ise mağaranın dışında farklı bir gerçeklik olduğuna inanmazlar. Ve bu insanlara mağaranın dışındaki gerçekliği aktarabilmek de imkânsızdır.


1.114 görüntüleme0 yorum
bottom of page